Okategoriserade

Att ge från hjärtat

Att ge kan innebära många saker. Man kan ge pengar till en organisation som i sin tur ger hjälp till behövande. Man kan ge saker till företag som sedan säljer sakerna vidare eller skänker vidare dessa saker till dem som är i behov. Det jag gillar mest, är att ge av min tid. Att ge av sin tid innebär för mig, att man visar att ”Jag finns här för dig”. Man ställer upp med sin expertis i något område, eller så finns man bara där för en medmänniska, som kanske bara vill att man lyssnar till deras berättelse.
Jag har varit volontär på flera ställen, såsom Stadsmissionen och på Bris, där jag lyssnat, gett råd och bara varit på plats åt dem som behöver stöd på ett eller annat sätt. När Giving People startade tyckte jag att det var ett ypperligt tillfälle att kunna ge både av min tid och av något som familjerna behövde. Jag föll för att de inte förmedlar allt, utan endast den första kontakten, varpå man själv hör av sig till familjen. Det första samtalet med familjen har varit ett fantastiskt möte med någon som kommit över det stora hindret, att be om hjälp. Att be om hjälp från okända kräver ett stort mod. Vi är på något sätt programmerade att inte vilja ”störa” andra med våra problem. Alltför ofta svarar man ”Jodå, det är bara bra!” när någon frågar hur man mår, trots att man kanske blir uppäten inifrån av oro kring någonting. Så att be om hjälp är inget som alla gör bara sådär.
De familjer som söker hjälp hos Giving People är ofta i desperat behov av hjälp. Kylskåpet gapar tomt, blöjorna är slut, kläderna i trasor eller fel storlek och bankkontot ligger på minus. Det handlar inte om slarviga människor som inte har koll, det handlar om människor som råkat ut för någonting oväntat. Livet har helt enkelt tagit en omväg. Det är i dessa fall som Giving People verkligen kan vara en räddare i nöden.
För en givare blir detta chansen att få vara en hjälte. För visst är det så att det känns fantastiskt häftigt att göra skillnad? Det kan låta en aning själviskt att säga att man mår bra av att ställa upp för en medmänniska, att man får en kick av att mötas av glädjetårar när man dyker upp med en eller flera kassar förnödenheter. Men, det är ju just den där kicken som gör att man ständigt återkommer och söker efter fler familjer att hjälpa. Man måste få må bra av att se andra må bra, det är ju själva multiplikationen av glädje som är grejen, och lättnaden hos dem man hjälper slår allt.
Vad jag skulle vilja avsluta med att säga är att så länge du ger med hjärtat, får vinsten för dig själv vara hur stor som helst. Så länge du använder den där generositeten som finns inuti alla människor till någonting gott, någonting vackert, får du må hur bra som helst. Jag tänker att det är dags för alla att försöka hitta någonting fint i allt och alla, på det sättet blir livet lättare inte bara för oss själva men också för dem runtomkring oss. Så, ge från hjärtat och sprid det vidare till dem som har det mörkt just nu!
Nicklas Linder

2 thoughts on “Att ge från hjärtat

  1. Kristin Hammar skriver:

    Du är en fantastisk människa Nicklas och du inspirerar mg till att vilja göra mer. Du har så rätt, hur man möter en annan människa är helt avgörande <3

  2. Barbro Lundén skriver:

    Hej!Läste om er i Kollega, en utmärkt tidning, som min man har.Vi är 73 år och har flyttat till Askersund. Jag vill gärna hjälpa till. Jag har inte så mycket i pension, men akut kan jag alltid hjälpa till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *