En av våra fantastiska julhjältar berättar!

Sara Camitz skapade initiativet “​En helt vanlig jul”. Hon är en 42-årig kvinna och bor på Kungsholmen i Stockholm tillsammans med sin familj och deras husdjur hunden Nelson och katten Doris. Idag jobbar hon med content och digital utveckling och hänger allra helst på lantstället i Dalarna. ​Sara gör ett magiskt jobb under julen men även under året då hon är anmäld som givare i Giving Peoples nätverk. Hennes engagemang bidrar till att många barn och familjer i Sverige får en guldkant på vardagen. ​Sedan hon började insamlingen har En helt vanlig jul samlat in hela 150 000 kronor.

Berätta om arbetet du gör och hur kom du i kontakt med Giving people?

– Under det andra året som jag körde insamlingen var Giving people med i ett initiativ där barn från ekonomiskt utsatta familjer kunde önska sig julklappar, som privatpersoner sedan kunde köpa och lämna under en julgran som stod på flera av stadens hotell.
Det året skänkte vi 120 paket som jag, familjen och mina dåvarande kollegor hjälptes åt att köpa, slå in och köra ut. Det var en otroligt fin känsla att vi kunde bidra med så mycket men samtidigt var det nog där jag insåg att ett paket ju inte gör en jul utan att det är hela grejen med jul som man saknar när man inte har den. Där föddes tanken om att jag skulle utveckla initiativet och året efter blev det så. Sedan dess hjälper vi istället hela familjen. Det brukar bli 2-3 paket per barn, något de verkligen vill ha, något från önskelistan. Och sedan ett presentkort på mat till familjen så de kan äta julmat, kanske göra julgodis och ett pepparkakshus, som brukar stå på många barns önskelista. Jag döpte initiativet till ”En helt vanlig jul”, eftersom det är så en vanlig jul ser ut för de flesta av oss men tyvärr inte alla.

Vad fick dig att börja engagera dig?

– Det hade gnagt i mig under flera år att köphetsen är så enorm runt jul och att vi spenderar sådana oerhörda summor på julklappar, samtidigt som det finns massor av barn som aldrig får öppna en julklapp eller upplever ett julfirande tillsammans med glada föräldrar. Det finns också många som gärna vill hjälpa till men som inte riktigt vet hur eller som inte hittar tiden. Sedan har jag alltid engagerat mig ganska mycket i olika organisationer, skänkt pengar och varit volontär. Så det föll sig ganska naturligt att bara börja göra något, vad som helst. Så jag började i min egen bekantskapskrets för att få fler med på tåget.


Hur startade ​initiativet “​En helt vanlig jul”?

– Det började med ett inlägg i mina sociala kanaler där jag föreslog ett byte: mina vänners pengar mot min tid. Om de var villiga att skänka pengar så skulle jag handla och fixa allt det praktiska. Det är fortfarande det hela initiativet går ut på – jag samlar in pengar från massor av generösa människor som vill bidra, jag ger en del av min tid och tillsammans ger vi massor av barn som annars inte skulle fått fira jul en helt annan möjlighet.

Har du själv upplevt fattigdom eller utanförskap?

– Jag och mina syskon växte upp med en ensamstående mamma, som stundtals hade det otroligt knapert och som också behövde ekonomisk hjälp när vi var små. Hon jobbade men det var riktigt svårt för henne att få ihop det och det fanns absolut jular när hon stod utan en krona på fickan. Jag har aldrig direkt känt att jag har saknat något i min uppväxt men det har nog ändå givit mig en otroligt stor tacksamhet över att inte behöva känna den hjälplösheten som förälder.

Hur tror du man kan få fler till att bli en medmänniska och se att vi alla måste hjälpas åt?

– Det är nog flera saker som kan sänka tröskeln för att få folk att hjälpa till.
Många undrar var deras bidrag går, så total transparens kring var pengarna hamnar är ju ett måste. Sedan märker jag att folk tvekar på om deras ”lilla bidrag” verkligen gör skillnad och det gör det verkligen. Man kan ju dessutom göra annat än att skänka pengar, jag blir lika glad av erbjudande om hjälp och delningar på Facebook som av en swishad femtiolapp. Hjälp med det ni kan.

Men framför allt tror jag att det är viktigt att synliggöra att det finns ett otroligt stort behov av hjälp där ute. Det här är inget litet problem, det handlar inte om barn som har det lite halvdant. Det är familjer i fullständig kris. Jag ringer och pratar med helt vanliga barnfamiljer där den ensamstående mamman blev varslad i och med Corona och nu har 4 kronor kvar på kontot inför jul. Eller så är det en familj som kämpat länge med ekonomin. Oavsett så drabbar det barnen så oerhört hårt. Den vanligaste önskningen förra året var att få gå på bio med mamma eller pappa, något som många av oss ser som ett vanligt helgnöje. Då är det inte speciellt svårt att engagera sig även om det innebär en del jobb. Det svåraste är att bara ta tag i det och tro på att vi tillsammans kan bli mer medmänskliga genom relativt enkla handlingar.

Santa Maria stöttar Giving People –uppmärksammar organisationen i stor julkampanj

Paulig, som äger varumärket Santa Maria, skänker en kvarts miljon kronor till hjälporganisationen Giving People. Samtidigt uppmärksammar man organisationen i julens kryddkampanj, för att engagera fler att bidra.

Idag lever ca 186.000 barn i vad som klassas som relativ fattigdom, vilket baseras på hushållets inkomster. Ytterligare 175.885 barn lever i familjer vars inkomst utmäts av kronofogden.* En situation som Linda Hellquist, Generalsekreterare på Giving People, arbetar för att motverka, på både kort och lång sikt:

– Giving Peoples vision är att inget barn i Sverige ska leva i utanförskap eller fattigdom. Det gör vi både genom att fånga upp de familjer som behöver kortsiktig hjälp för att klara sig ur en svår situation och genom att bryta något som på sikt kunde blivit en permanent fattigdom.

Men vad har då kryddor för koppling till samarbetet med Giving People?

– Vi är nog många som väldigt starkt förknippar kanel, kardemumma och saffran med julen, inte minst väcker dofterna kanske minnen från barndomens jular. Samtidigt vet vi att julen är en extra svår tid för barn och vuxna som lever under socialt utsatta förhållanden. Därför fick vi tillsammans med Giving People idén att ge ekonomiskt stöd till organisationen – men lika viktigt, att ge Giving People och barnens utsatthet uppmärksamhet, säger Eva Berglie, Kommunikationschef Paulig Scandinavia & Central Europe.

Hur kan privatpersoner bidra?

Bidrag från företag är ett välkommet stöd, men själva kärnan i Giving Peoples verksamhet är ett nätverk av privatpersoner som åker ut med hjälp till de hjälpsökande familjerna. Organisationen har sedan starten i september 2013 förmedlat ett stort antal matkassar, kläder, skor och hygienartiklar till barnfamiljer över hela Sverige.

Men det finns fler sätt att hjälpa. Under Coronakrisen märker Giving People av ett extra stort behov från de utsatta familjerna. Därför kan du enkelt skänka en matkasse via organisationens websida. Privatpersoner kan också bidra genom att bli månadsgivare, skänka till exempel kläder, mat och skor, köpa något i gåvoshopen eller pärla armband. Du kan även stötta Giving People genom att bli julgivare inför julen 2020 eller swisha ditt bidrag till 123 137 65 24.

– Vi hoppas att konsumenter utöver att stötta vårt samarbete med Giving People genom att köpa kryddor, också inspireras att engagera sig på andra sätt. För en god jul i dubbel bemärkelse, säger Eva Berglie.

* Källa: Rädda Barnen

Relaterade länkar

Wästbygg Gruppen hjälper 600 barnfamiljer att få mat på bordet under jul

För oss på Wästbygg Gruppen är hållbarhet en naturlig och viktig del av vår verksamhet, med andra ord en del av vårt DNA. Som samhällsbyggare känner vi ett stort ansvar att verka för att barn ska få bra uppväxt- och livsvillkor.

I coronakrisens spår har extra många familjer drabbats av ekonomisk utsatthet. För dessa familjer blir julen en särskilt svår tid. Här kände vi på Wästbygg Gruppen att vi ville vara med och göra skillnad. Valet föll då naturligt på Giving People, som i våra ögon är unika när det gäller att snabbt nå ut till svenska familjer med akut hjälp.

Genom vår donation till Giving People är vi glada över att kunna hjälpa 600 barnfamiljer att få mat på bordet under jul.

Läs gärna mer om Wästbygg Gruppens hållbarhetsarbete: https://group.wastbygg.se/sv/sektion/hallbarhet/

En uppskattad klapp – Nordic Nest fortsätter stötta Giving People, skänker hundratals julklappar till ungdomar

Tidigare i år när Corona-pandemin slog till, gick Giving People och Nordic Nest samman för att hjälpa de tusentals familjer i Sverige som drabbades extra hårt av pandemin. Nu när årets mest magiska högtid närmar sig, går vi återigen samman för att denna gång ge ungdomar en ljusare jul.

Jul har alltid varit en högtid fylld av omtanke och i år är omtanken desto viktigare. När Giving People samlar in julklappar till utsatta barn är det vanligare att yngre barn får en klapp eller två medan den äldre åldersgruppen ofta hamnar utanför.

Jul är barnens högtid, oavsett ålder. Därför väljer Nordic Nest att i år skicka ut julklappar till ungdomar i åldern 13 – 17 år. Paket fyllda med bio- och menybiljetter och ljuslyktor för att inreda sina rum med under mörka vintermånader, har omsorgsfullt slagits in av teamet på Nordic Nest och skickas nu ut till ungdomar runt om i hela Sverige.

Med detta hoppas vi att fler barn får uppleva julens magi.

Sovtex vill göra stor skillnad för alla barn i Sverige och skänker 100.000 kr till Giving People.

“Nu när julen närmar sig söker sig tankarna till de som inte har det så gott ställt. Det är inte självklart för alla att förvänta sig en juklapp eller ens kunna äta sig mätt varje dag. Det är svårt att tro, men så är det även i Sverige. Vi på Sovtex kände att vi ville hjälpa till på något vis och då föll valet på Giving People. Förra året hjälpte Giving People mer än 2250 familjer som fick julmat och/eller julklappar och ca 5000 barn som fick julklappar via deras olika insamlingar. Det känns oerhört fint att kunna hjälpa till. Tack Giving People för allt ert hårda arbete!”

Stort tack Sovtex för er fantastiska gåva. ❤️

sovtex.se

Miss Mary of Sweden fortsätter att ge tillbaka!

Miss Mary of Sweden fortsätter det fina samarbetet med Giving People även under 2020 och skänker hundratals bh:ar till behövande mammor och deras döttrar runt om i Sverige. Alla som söker hjälp från Giving People under 2020 får även hjälp med en bh från Miss Mary.

Stort tack Miss Mary, ni gör stor skillnad för mammor och barn runt om i Sverige.

www.missmary.se.

Vy Bus4You & Giving People <3

Det känns så fint att kunna berätta att 1049 barn fick en julklapp att öppna på julafton tack vare Vy Bus4You!

Vy Bus4You skänkte julen 2019 hela 314.700 kronor till oss på Giving People. Det är fantastiskt att Vy Bus4You bidragit till att så många familjer faktiskt kunde ge sina barn en julklapp och att de fick äta sig mätta på julafton. Tack till alla er som valde att resa med Vy Bus4You och som på andra sätt engagerat er i insamlingen. Tillsammans med sina trogna resenärer nådde de målet – att ge fler än 1000 barn en fin jul.

https://www.nettbuss.se/