Okategoriserade

Den enes fondsparande, den andres makaronilåda

Dagens gästskribent är Charlotte Lundqvist, journalist och författare, bosatt i Malmö.
Barnfattigdomen i Malmö är omöjlig att blunda för. Ända får alla barn samma nivå på barnbidraget.
Ett sätt att mäta klassklyftorna i Malmö är att fråga barnfamiljerna vad de gör med barnbidraget. I vanliga medelklassfamiljer med två arbetande föräldrar är det vanligt att det går rakt in på sparkontot. 1 050 kr i månaden blir rätt placerat mer än 300 000 kronor när barnet blivit myndigt. Det räcker till kontantinsats till första bostadsrätten och en asienluff efter studenten.
Grattis till de barn som får den presenten på 18-årsdagen. Men i andra familjer är barnbidraget avgörande för att familjen ska klara sista veckan före lön.
Rädda Barnen skriver att av Sveriges två miljoner barn lever mer än var tionde i fattigdom. I Malmö är det var tredje. En stor del bor i förorter. Trots det startas inga 90-konton. Fattigdomen i Sverige är ljusår från den vi ser i länderna på Afrikas horn och det gör den också svårare att ta på. Men forskning visar trots det tydliga och mätbara resultat: fattiga barn mår sämre än barn som växer upp i ekonomiskt trygga familjer och blir oftare mobbade i skolan. Dessutom löper de tre gånger så stor risk att bli slagna hemma.
Ingen svälter i Sverige, men hur kul är det att gå i för små kläder för att föräldrarna inte har råd att köpa nya? Eller att tacka nej till kompisens barnkalas för att man inte har råd att köpa en present. Det finns ingen tid i livet när utanförskap är så tydligt som när man är barn. Då det är livsviktigt att passa in och att få vara en i gänget.
Det är galet när samma bidrag går till det ena barnets fondsparande och den andres makaronilåda. Ta bort barnbidraget för dem som inte behöver! Inkomstpröva. Hitta på något nytt!
Hur man ska minska fattigdomen bland de vuxna får någon annan fundera på. Men jag är övertygad om att barnbidraget skulle göra mer nytta om det användes så att alla barn fick en chans att dra på sig fotbollsskor eller ridstövlar efter skolan.
Charlotte Lundqvist
Krönikan är tidigare publicerad i tidningen City Skåne.

2 thoughts on “Den enes fondsparande, den andres makaronilåda

  1. Eva Malmberg skriver:

    Så bra skrivet! För oss är barnbidraget skillnaden på att äta oss mätta eller på att inte ha mat månaden ut..

  2. Ylva skriver:

    Och jag skulle gärna avstå min familjs barnbidrag så att någon mer behövande kunde få det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *