Frågor & svar

Givare

Varför får jag inte swisha till familjerna när det är akut?

Många familjer som söker via oss har försörjningsstöd, och där räknas swish som en inkomst. Därmed minskar deras ersättning nästa månad med samma belopp som de fått swishat till sig, vilket gör att de får det ännu tuffare nästa månad och riskerar att hamna i en ond spiral istället för en tillfällig svacka.

Giving People skänker dessutom aldrig kontanta pengar till familjer, utan hjälper då istället genom presentkort. Detta är för att familjerna måste redovisa att de inköp man gör med presentkort, vi har nolltolerans för produkter som inte gynnar barnen. Exempel på typer av köp som inte tillåts är alkohol, tobak, lotter, kaffe, kosmetika eller överdrivna inköp av godis, läsk och snacks.

Hur kan folk ha det så här illa i Sverige - får de inte hjälp av soc?

Majoriteten av våra sökande har hamnat i en tillfällig akut situation. Denna målgrupp uppfyller sällan socialtjänstens kriterier för att få hjälp. Många av våra sökande har arbete, bostad och kanske äger de en bil. Vårt mål är att ingen ska behöva sälja sin egendom, t.ex. en bil som behövs för att kunna ta sig till arbete, för att kunna lösa en akut situation. Genom våra insatser kan vi avhjälpa att barnfamiljen hamnar i en skuldfälla med sms-lån eller tvingas hoppa över räkningar. Att skjuta upp räkningar medför tyvärr att risken ökar att man hamnar i en mer långvarig ekonomisk utsatthet. Vårt mål är att snabbt och enkelt lösa en tillfällig kris men också att arbeta förebyggande så inte familjer hamnar i långsiktiga skuldfällor.

Hur går det till att hjälpa?

Du kan hjälpa till på flera sätt. Några exempel är:

Ge månadsgåva via autogiro
Swisha till specifika kampanjer
Donera via gåvobutiken
Donera via bankgiro
Bli stödombud (ge av din tid och kompetens)
Registrera dig som givare (populärt bland t.ex. givare som har kläder i specifika storlekar att skänka)

Det vanligaste sättet för våra givare är dock en direkt överlämning. När du ser en familj i vårt facebookflöde som du vill hjälpa kontaktar du oss via länken i ärendet. Vi fungerar som förmedlare och kontaktar dig med familjens uppgifter. Du tar sedan själv kontakt med familjen och bestämmer tid för överlämning etc.

Hur hjälper jag en familj om jag inte bor i närheten?

Vill du hjälpa en specifik familj kan du göra detta genom att posta ett presentkort på t.ex. skor eller matkasse direkt till dem. Du kan även skicka saker per post. Du står själv för frakten om du skickar paket/presentkort. Vill du stödja familjer men inte en specifik familj kan du handla i vår gåvobutik på https://www.givingpeople.se/butiken/eller swisha till 123 137 65 24.

Hur stor del av min gåva går till ändamålet?

Alla gåvor går till Giving Peoples arbete med att hjälpa barnfamiljer runt om i Sverige. Den hjälp som går ut direkt till familjerna ges i form av ett presentkort på det barnet behöver. Familjen redovisar sedan kvitto på inköp till Giving People.

Ett eventuellt överskott av insamlade medel vid årsbokslutet överförs till Giving People Barnstiftelse och delas med stiftelsens hjälp ut till organisationer och föreningar som arbetar med samma ändamålsenliga stöd till barn. Genom att stötta andra organisationer når Giving People ut till många fler barn inom målgruppen och fler barn får en chans till en tryggare uppväxt.

Hur kontrollerar ni så att familjerna verkligen är i behov av hjälp?

Vi gör flera olika kontroller av våra familjer där vi undersöker att deras situation är sådan som de beskriver, att de behöver hjälpen och att vi har all den information vi behöver ha. Vi kikar även på att familjen följer våra regler och riktlinjer. När familjerna har svarat på alla våra eventuella frågor och vi har fått den information vi behöver godkänns familjerna för hjälp.

Vad är Giving People Barnstiftelse och hur arbetar stiftelsen?

Giving People Barnstiftelse är en avkastningsstiftelse vars syfte är att bygga en långsiktig och stabil plattform för att stötta de mest utsatta barnen i Sverige. Din gåva kan därför komma att vara en fantastisk grund för att långsiktigt kunna möjliggöra hjälp till ännu fler barn. Vill du som privatperson läsa mer om Giving Peoples Barnstiftelses arbete kan du göra det här: https://givingpeoplebarnstiftelse.se/.

Du som organisation och förening som uppfyller stiftelsens ändamål att verka för ekonomiskt utsatta barn är också välkommen till hemsidan för att göra er ansökan. Vi ser fram emot er ansökan och att vi tillsammans kan göra ännu mer för barnen som behöver det mest.

Hittade du inte svar på din fråga?

Hittade du inte svar på din fråga? Kanske vill du veta mer om vårt arbete, vår styrelse, medlemskap eller vad du som privatperson eller företag kan bidra med? Vi svarar gärna på dina frågor och du når oss på info@givingpeople.se

.

Sökande

Hur går det till att söka hjälp hos er?

Du söker hjälp hos oss genom att fylla i ansökan på vår hemsida. Vi kontrollerar sedan er ansökan och skickar eventuella frågor till er per mail innan vi går vidare med ert ärende.

Jag vill vara anonym, går det?

Det går inte att vara helt anonym när man söker hos oss, man måste godkänna att givarna får ens kontaktuppgifter. Då vi är en liten organisation som hjälper mängder av familjer över hela landet så arbetar vi i första hand genom fysiska givare, det vill säga privatpersoner på plats som vill och kan hjälpa och som lämnar hjälpen direkt till er. Ni är självklart anonyma på vår facebooksida och utåt, men inte för era givare.

Hur tackar jag mina givare?

Du kan tacka givarna när de lämnar över hjälpen och även per sms och liknande efteråt om du har givarens telefonnummer. Du kan också tacka dina givare och våra givare i stort genom att maila ett tackbrev till oss som vi kan lägga upp på vår facebooksida!