Frågor & svar

Givare

Jag glömde märka min swish med regnkläder/fredagsmys/exempel på kampanjer. Kommer ni ändå veta vad de ska till?

Under de dagar vi har aktiva kampanjer går alla omärkta swish till det ändamålet pågående kampanj gäller.

Varför får jag inte swisha till familjerna när det är akut?

Giving People skänker aldrig kontanta pengar till familjer, utan hjälper då istället genom presentkort. Detta är för att familjerna måste redovisa att de inköp man gör med presentkort, vi har nolltolerans för produkter som inte gynnar barnen. Exempel på typer av köp som inte tillåts är alkohol, tobak, lotter, kaffe, kosmetika eller överdrivna inköp av godis, läsk och snacks.

Hur kan folk ha det så här illa i Sverige - får de inte hjälp av socialtjänsten?

Majoriteten av våra sökande har hamnat i en tillfällig akut situation. Denna målgrupp uppfyller sällan socialtjänstens kriterier för att få hjälp. Många av våra sökande har arbete, bostad och kanske äger de en bil. Vårt mål är att ingen ska behöva sälja sin egendom t.ex. en bil som behövs för att kunna arbeta för att kunna lösa en akut situation. Genom våra insatser kan vi avhjälpa att barnfamiljen hamnar i en skuldfälla med sms-lån eller tvingas hoppa över räkningar. Att skjuta upp räkningar medför tyvärr att risken ökar att man hamnar i en mer långvarig ekonomisk utsatthet. Vårt mål är att snabbt och enkelt lösa en tillfällig kris men också att arbeta förebyggande så inte familjer hamnar i långsiktiga skuldfällor.

Hur går det till att hjälpa?

Du kan hjälpa till på flera sätt. Några exempel är:

Månadsgåva via autogiro
Swisha till specifika kampanjer
Donera via gåvobutiken
Donera via bankgiro
Bli stödombud (ge av din tid och kompetens)
Registrera dig som givare (populärt bland t.ex. givare som har kläder i specifika storlekar att skänka)

Det vanligaste sättet för våra givare är dock en direkt överlämning. När du ser en familj i vårt facebookflöde du vill hjälpa kontaktar du oss via länken i ärendet. Vi kontakter sedan dig med familjens uppgifter. V fungerar som förmedlare, så du får familjens kontaktuppgifter och tar själv kontakt och bestämmer tid etc. för överlämning.

Hur hjälper jag en familj om jag inte bor i närheten?

Vill du hjälpa en specifik familj kan du göra detta genom att sända ett presentkort på t.ex. skor eller matkasse. Du kan även sända saker per post. Du står själv för frakten om du skickar paket/presentkort. Vill du stödja familjer men inte en specifik familj kan du handla i vår gåvobutik på https://www.givingpeople.se/butiken/ eller swisha till 123 137 65 24.

Hur vet jag att mina bidrag hamnar där de ska och inte försvinner på administrativa kostnader?

Du kan själv välja att stötta verksamhetens arbete (???? vad betyder detta?) eller stödja ändamålsenliga insamlingar. Dessa insamlingar sker via swishkampanjer i våra kanaler eller att man donerar specifika paket via vår gåvobutik. Det finns matkasse, underkläder, skor, lördagsmys och mycket annat i vår gåvobutik att donera till. Vid swish och köp i gåvobutik tar banken ut en liten avgift men vid personlig överlämning tillkommer naturligtvis inga kostnader alls.

Hur om jag swishar eller köper något i er webbshop så som en matkasse, vart går mina pengar?

I vår butik finner du ändamålsenliga färdiga paket. Köper du en matkasse går din gåva till matkasse, köper du tex ett skopaket avsätts din gåva till just skor. Dessa gåvor når familjerna i form av presentkort som skickas från vårt kontor.

Hur kontrollerar ni så att familjerna verkligen är i behov av hjälp?

Vi gör flera olika kontroller av våra familjer där vi undersöker att deras situation är sådan som de beskriver, att de behöver hjälpen och att vi har all den information vi behöver ha. Vi kikar även på att familjen följer våra regler och riktlinjer. När familjerna har svarat på alla våra eventuella frågor och vi har fått den information vi behöver godkänns familjerna för hjälp.

Sökande

Hur går det till att söka hjälp hos er?

Genom att fylla i ansökan på vår hemsida. Vi kontrollerar sedan er ansökan och skickar eventuella frågor till er per mail innan vi går vidare med ert ärende.

Jag vill vara anonym, går det?

Det går inte att vara helt anonym när man söker hos oss, man måste godkänna att givarna får ens kontaktuppgifter. Då vi är en liten organisation som hjälper mängder av familjer över hela landet så arbetar vi i första hand genom fysiska givare, privatpersoner på plats som vill hjälpa. Ni är självklart anonyma på vår facebooksida och utåt, men inte för era givare.

Hur tackar jag mina givare?

Du kan tacka givarna när de lämnar över hjälpen och även per sms och liknande efteråt om du har givarens telefonnummer. Du kan också tacka dina givare och våra givare i stort genom att maila ett tackbrev till oss som vi kan lägga upp på vår facebooksida!