Pressinformation

Presskontakt

media@givingpeople.se

Om Giving People

Giving People är en ideell organisation  som hjälper barnfamiljer som lever i ekonomisk och social utsatthet  i Sverige. Giving Peoples mission är att leverera akut hjälp i form av mat och andra förnödenheter till barnfamiljer över hela Sverige med hjälp av givare i organisationens nätverk. Sedan starten 2013 har vi hjälpt tusentals familjer som inte haft någon annanstans att vända sig för hjälp.

Idag lever ca 186.000 barn i vad som klassas som  relativ fattigdom vilket baseras på hushållets inkomster. Ytterligare 175.885 barn lever i familjer  vars inkomst utmäts av kronofogden vilket gör dessa barn till en högst utsatt målgrupp.  Organisationen kan fånga upp de familjer som behöver kortsiktig hjälp för att klara sig ur en svår situation och bryta något som på sikt kunde blivit en permanent fattigdom.

Lathund

Vilka är GVP:

År 2013 grundades barnrättsorganisationen Giving People. Sedan dess har vi tillsammans med privatpersoner och företag i Sverige hjälpt tusentals ekonomiskt och socialt utsatta barnfamiljer varje år.

Vad gör GVP:

Giving People finns till för alla de barnfamiljer som inte själva klarar av att hantera en ekonomisk kris. Vi stöttar barnfamiljer med matkassar, blöjor, kläder, skor och aktiviteter till barn. Vi stöttar barn som inte kan ta föregivet att kunna äta frukost och middag hemma, barn som inte alltid kan räkna med ha varma skor när kylan kommer. Barn som får stanna hemma alla lov och helger när kompisarna gör olika aktiviteter.

Vilka hjälper GVP:

Det finns hundratusentals barnfamiljer i Sverige som lever i ekonomisk utsatthet. Vår största målgrupp är ensamstående föräldrar. Många av dessa har låg inkomst, befinner sig i en separation, har drabbats av sjukdom eller är tillfälligt arbetslösa. Många har ingen möjlighet att skapa sig en buffert så en kort tids sjukdom eller vabb kan orsaka att familjen tvingas välja mellan mat på bordet och att betala hyran. Giving People hjälper barnfamiljer från hela Sverige.

Varför Hjälper GVP:

Vi vill inte bara motverka fattigdom bland barn utan också förebygga den. Varje insats från oss ger inte bara barnen en tryggare vardag. Varje insats ger också föräldrarna möjlighet att undvika smålån eller att hamna hos kronofogden pga räkningar man inte kunnat betala. Vilken skillnad gör hjälpen: Tillsammans som samhälle och medmänniskor kan vi skapa en trygg framtid för alla barn. Vi kan möjliggöra en bättre skolgång, en tryggare och gladare hemmiljö och göra en en insats som verkligen gör skillnad för de mest utsatta barnen.

Julen:

Varje år hjälper vi dessutom tusentals barnfamiljer att kunna fira en riktig jul med julklappar och julmat. Otroligt många familjer saknar möjligheten att spara under året och en del tar i desperation smslån för att kunna genomföra en jul för barnen. En del barnfamiljer vi möter har aldrig eller sällan haft ekonomisk möjlighet att fira jul. Föräldrarna ansöker till oss och skickar med barnens önskningar. Dessa ansökningar är ödmjuka och anspråkslösa. När vi får ansökan börjar vi utföra vår julmagi genom att säkerställa att familjen får julmat och att barnen får en önskan uppfylld. Vi tycker alla barn ska få gå och lägga sig dagen innan julafton med ett pirr i magen av förväntan inför den kommande högtiden. År 2019 hjälpte vi 3522 barnfamiljer att fira jul och vi delade ut ca 3000 julklappar till barn via andra föreningar. För att kunna möjliggöra att hjälpa alla familjer har vi insamlingar i våra sociala medier som facebook och instagram. Vi har även en gåvobutik på vår hemsida www.Givingpeople.se. I en del städer har vi samarbeten med hotell och köpcentra där vi har fysisk insamling av presentkort och julklappar.

Vart finns vi:

Vi verkar över hela Sverige. Vår största plattform är Facebook där vi dagligen publicerar önskningar om hjälp från föräldrar. På vår hemsida kan man hitta mer info samt ansökningsformulär. www.givingpeople.se

page1image39120128 page1image39119936

Giving People och Covid-19:

Pga Covid-19 har vi märkt en stor ökning av ansökningar om hjälp under året. Arbetslöshet och sjukdom/vabb/karantän är de främsta anledningar till att hjälpbehovet ökat bland barnfamiljer i Sverige. Främst ensamstående föräldrar drabbas mycket hårt. Vi har rustat oss för att julen 2020 kommer medföra ett ökat antal ansökningar. När vår julansökan öppnade 1 oktober mottog vi första dygnet hela 112 ansökningar från föräldrar som inte har ekonomin att kunna ge barnen en jul.

Kommentar om julen:

I en av ansökningarna kunde vi läsa om en mamma vars barn varje år får välja julmat eller julklappar. Hennes dröm var att en jul kunna få ge dom både och. En dröm vi naturligtvis kommer uppfylla. De kommande månaderna fram till jul är vår vision att vi ska ge alla barn den julafton dom inte bara drömmer om utan den jul alla barn förtjänar att få uppleva.