Okategoriserade

Sommarlovet är jobbigt för barn i ekonomiskt utsatta familjer!

Många barn längtar efter sommaren, solsken, bad, kvällar med kompisar, att grilla med familjen, en tur till stranden eller besöka en nöjespark. För en del barn innebär istället det kommande sommarlovet ångest, oro och rädsla för att hamna utanför.
Vi på Giving people har två stora perioder under vårt verksamhetsår då vi alltid ser en markant ökning i antalet barnfamiljer som är i behov av hjälp. Julen känns kanske lite “självklar” för de flesta av oss som en högtid då många behöver hjälp och vi har också en stor önskan om att få hjälpa under julen. Men den absolut svåraste tiden för många barn är sommarlovet. Aldrig blir de ekonomiska klyftorna i samhället så uppenbara som under sommaren.
När skolorna är igång får barnen mat i skolan, det finns utrymme för umgänge och att träffa sina kamrater under skoltid, skolan blir en naturlig samlingspunkt. Under sommarlovet upplever många barn sig exkluderade och utanför, föräldrarna har inte den ekonomiska möjligheten att låta barnen följa med och bada, åka på en dagsutflykt eller kanske ens råd med cykel. Många barn lämnas också ensamma under långa perioder som kan vara svåra att hantera för ett barn. Under 2014 visade en undersökning att så många som 150 000 barn tillbringade minst en vecka under sommaren ensamma medan föräldrarna jobbade. Dessa barn var mellan 6–13 år. I en del kommuner håller fritidshemmen helt stängt och i en del andra erbjuder man fritids där barnen kanske aldrig vistas tidigare.
Barnens behov av en aktivitet, av ordentligt med mat blir lidande under sommarlovet, så vad kan vi som organisation tillsammans med er givare göra för att hjälpa dessa barn? Ska barn varje sommar behöva finna sig i att lämnas utanför och spendera sin tid åt att dikta upp påhittade historier om allt roligt de gjort under sommaren? Vad gör det med ett litet barns psykiska hälsa att behöva leva med ångest och oro under en lång period?
Vi ber er fantastiksa givare att hålla extra kolla på vår Facebook-sida då vi snart kommer att lägga ut familjer som söker sommaraktiviteter.
Vill du även swisha går det bra att göra det till 123 137 65 24. Märk ditt bidrag med “SOMMAR”.
Du som behöver hjälp under sommaren kan söka sommaraktivitet via länken nedan.
http://givingpeople.se/sommaraktivitet

Giving Peoples foto.