Okategoriserade

Stoppa mobbningen i skolans mest utsatta rum!

För något år sedan fick vi detta brev till oss. Problemet med den utsatta situationen för våra barn i omklädningsrummet är dock lika aktuell nu som då. Under mars månad fokuserar vi på att förebygga utanförskap och mobbning genom att förse utsatta barn och ungdomar med nya underkläder. Vill du vara med och göra verklig skillnad kan du swisha valfritt belopp märkt med “underkläder” till:
Swish: 123 137 65 24
Brevet följer här nedanför.
“Kära Giving people,
Jag skriver till Er för jag vill be er göra en sak, en tanke jag länge gått runt och bärt på. Jag är 29 år och växte upp i en större stad med min mamma och mina två yngre systrar. Våran pappa försvann tidigt ur våra liv och min mamma träffade aldrig någon ny så det var vi fyra tjejer mot världen. Vi växte upp i vad man idag kallar “barnfattigdom”. Vi åt ofta pasta eller gröt, lycka var att få sylt till gröten men det var långt i från alltid det fanns den möjligheten.
Min mamma varken drack eller rökte och hon hade samma kläder år efter år. Jag kan knappt förstå hur hennes kläder kunde hålla så länge men det var egentligen inte så mycket jag tänkte på som barn. Som barn låg fokusen mer kring den skam och det utanförskap man själv kände. Att växa upp i en storstad innebar att många skolkamrater hade dyra märkeskläder och de senaste prylarna och åkte till Kanarieöarna på sportlovet, det var sådant man tänkte på. Jag minns hur jag skämdes över mina kläder, hur mina systrar sen fick ärva dom. Jag skämdes över min familj och det gör ont i dag som vuxen att tänka på alla gräl med mamma fast hon gjorde så gott hon kunde, jag förstår ju det nu.
Vi gick mycket på loppisar, det var lycka att kunna fynda ett nytt plagg eller skor billigt. Idag blir det allt vanligare och mer accepterat med second hand och det är jag glad för. Jag är själv mamma idag med en fast bra inkomst men handlar gärna begagnat. det jag vill be Er om är att hjälpa barn med nya strumpor och underkläder.
Om jag kunde få er att förstå min ångest och den klump i magen jag hade över skolgymnastiken, hur jag blev retad, skammen jag kände. Vi hade strumpor med hål i och trosor så urtvättade att det knappt fanns resår kvar. Idag brinner jag för sport och idrott och anser det vara en så otroligt viktig del av våra barns skolgång. Men jag vet att det finns tusentals flickor och pojkar i alla åldrar som liksom jag gjorde gick till gymnastiken med en klump i magen och gjorde allt för att slippa delta.
Min önskan är att Ni som når ut till så många barnfamiljer försöker göra något för att uppmärksamma problemet och gör något för att hjälpa barn att inte behöva känna som jag och mina systrar gjorde.
Jag tror att mycket utanförskap och mobbning börjar just i omklädesrummet där vi är som mest utsatta och blir bedömda för våra kroppar och underkläder. Man blir stämplad som “ofräsh” och “äcklig” för att man inte har hela underkläder oavsett hur renlig man är.
Jag har följt er länge, jag har själv delat ut matkassar och barnens urväxta kläder och det kommer jag fortsätta göra för det känns så skönt i hjärtat att få hjälpa.
Tack på förhand och varma hälsningar från
En mamma som vet hur stora sår som blir kvar av mobbning”
Giving Peoples foto.