“Är de här barnen som oss? Har de samma som oss?”

En plats fri från dömande

Bufff är en barnrättsorganisation som ger stöd och röst till barn och ungdomar med förälder eller familjemedlem i fängelse, häkte eller frivård. De arbetar för att motverka psykisk ohälsa, utanförskap och egen kriminalitet. Bufff finns idag på 14 platser i Sverige. Från Luleå i Norr till Malmö i söder.

Vi ville lära känna Bufff ännu mer och följde med Ingrid, som är verksamhetschef på Bufff Göteborg, en dag på kontoret. Nedan följer första delen av vår berättelse om vårt möte.

“Vi vill skapa en fridsam plats bara för dem, där barnen kan skapa gemenskap och fina minnen. Inkludering istället för stigmatisering. Barn bär ett icke dömande synsätt och det vill vi uppmuntra.”

Det är vanligt att bekanta säger upp kontakten med hela familjen när en familjemedlem hamnat i fängelse, att få hitta en gemenskap igen är avgörande. Ingrid stöttar i alla delar, från att fylla i och skicka in papper till att bara lyssna. Allt stöd familjerna får från Bufff är gratis. “Bara att de får prata av sig, ibland sitter jag bara och hummar. Det blir en fristad att de kan vara så öppna i sin situation.”

En tillit och ett förtroende som slår allt

Många barn och ungdomar har en familjemedlem, mamma, pappa eller syskon i fängelse, häkte eller frivård. När en familjemedlem blir frihetsberövad kan hela familjen behöva stöd. Bufff finns då där för alla familjemedlemmar. De som arbetar på Bufff är utbildade inom områden som socionom, beteendevetenskap, pedagogik och behandling, med mera.

Ingrids engagemang kommer från tonåren då hon läste en bok om utsatta barn. Hennes passion för sitt arbete syns tydligt då hon hela tiden hämtar något att visa som gjorts tillsammans med barnen. Däremellan svarar hon i telefon där hon får ge råd och förbereda för att ta emot nya barn. “Jag springer med! Den tilliten och förtroende som jag får slår allt.”

Det är mycket hemtrevligt i lokalerna där Ingrid visar runt. “Ibland tror barnen att jag bor här.” Här finns utrymmen för barnen att leka, pyssla eller spela. Bufff fick möjlighet att köpa in en ny tv och någon har skänkt ett playstation. Ett samtalsrum i harmoniska färger bjuder in till samtal om de där riktigt svåra ämnena. Det finns många platser i lokalerna för lek och möten.

Barnen aktiveras i gemenskapen

Bufff:s aktiviteter för familjerna är gratis. Aktiviteterna har stor spridning, allt från ridläger och åka kärra, till att klättra eller få lagad mat som läggs upp fint. Ett tag fick barnen på Bufff träffa labradoodlen Kenzo som var Ingrids grannes hund “Ungarna kunde göra vad som helst, byggde in honom i tält till exempel.” Barnen är alltid med, till och med på årsstämman var de med.

Barnen hittar varandra i det de har gemensamt. “Är de här barnen som oss? Har de samma som oss?”, säger Ingrid att barnen kan viska till henne vid ett första besök. Ingrid får höra av föräldern till barnet att det lyser upp när de ska till öppen mötesplats eller på någon av de andra aktiviteterna som Bufff arrangerar.

När barnen själva får bidra

Förra hösten var verkligen minnesvärd då barnen fick spela in “Bufff rap” på Fryshuset. Första dagen käkade de glass, köpte pizza och skrev text. Dagen därpå blev det pizza igen sen spelades låten in. Ingrid visar upp texten till låten. Det syns hur stolt hon är över barnen.

“Bufff är bäst, ingen protest.
Från Norr till Söder, vi finns i Väst.
Du lämna mig ensam, när jag behövde dig mest.
Ingen tystnad i luren, det känns som en fest.
Kille och tjej, vi tror på dig.
De tycker om vår låt, så de trycker på play.
Känner du dig ensam, så kan du ringa mig.
Om du känner dig ledsen, är det helt okay.”

Musikhjälpen hade 2022 temat “För ett tryggare barndom på flykt från krig” då Bufff:s barn såg till att en insamlingsbössa startades som gav över 4000 kronor. “Det betydde mycket för barnen att de själva fick hjälpa.”

Viljan att nå ut till alla

I framtiden ser Ingrid att verksamheten skulle kunna utvecklas till att nå fler dels genom mer träffar men även genom att vara med på elevhälsan och på advokatfirmor. “Vi vill nå ut till alla som kommer i kontakt med barnen i denna situation”

Målet är att utanförskapet ska motas bort. “Att de inte ska känna att vi behövs. Vi vill att de ska vara fria och modiga individer som kan betala för aktiviteter själva och inte bidra till stigmat.”

Tack Ingrid och Bufff för att vi får ha ett så fint samarbete med er!

keyboard_arrow_up