Samarbetspartners
Här kan du läsa intervjuer med Giving Peoples samarbetspartners och vad som får dessa eldsjälar att engagera sig.
“Det var inte kul idag… Det var SUPERKUL!”
Mammor och barn i utsatthet får ett bättre liv
Vi träffar verksamhetsledaren för Barn till ensamma mammor – Malin Hagman som berättar om hur verksamheten ser ut. Du får även veta vilka fina minnen det blir för barnen och mammorna av att denna typ av insats finns.
Barn till ensamma mammor är ett projekt som finns för att stötta ensamstående mammor och deras barn i ekonomisk eller annan utsatthet. De stöttar genom att ge positiva barndomsminnen och upplevelser i form av kostnadsfria aktiviteter, träffar, lovaktiviteter samt att stötta och stärka mammorna i sin föräldraroll. Sistnämnda kan ske genom föreläsningar eller workshops som exempelvis i konflikt- och stresshantering, hjärt- och lungräddning eller stressreducerande yoga. Barn till ensamma mammor samarbetar även med Giving People på klädgivar-dagen. Malin berättar:
“Vi har länge haft ett samarbete med Giving People där vi får jättefina, ofta helt nya, kläder och skor som vi kan dela ut till våra barn och mammor. Det är så uppskattat och vi vet att det är en enorm lättnad för mammorna att kunna få exempelvis ett par nya skor till sina barn och slippa den utgiften just då.”
Separatistiskt sammanhang
Att ensamma mammor med sina barn är en av de mest ekonomiskt utsatta grupperna i samhället är en stor orsak till att verksamheten startade.
“Barn till ensamma mammor startade för 17 år sedan i Stockholm efter att några ensamstående mammor uttryckte ett behov av stöd och ett tryggt sammanhang med andra kvinnor i liknande situation. Det var viktigt att det var ett separatistiskt sammanhang utan män då flera av mammorna kom från destruktiva relationer och behövde tryggheten som ett rum för bara kvinnor gav. Detta är fortfarande något många av våra medlemmar uttrycker och det är en av anledningarna till att det är just ensamstående mammor och inte pappor som vi riktar oss till.”
Att leva i ekonomisk utsatthet
Föräldrar som aldrig kan ge sina barn det de behöver och barn som känner sig exkluderade i samhället är några av de negativa effekterna av ekonomisk utsatthet.
“Att leva i relativ fattigdom som barn kan ha stor påverkan på barnens mående. Vi möter många barn som känner ett stort ansvar för familjens ekonomi och ofta upplever sig exkluderade från samhället när saker kostar pengar. Inte minst i skolan där allt ska vara kostnadsfritt men där det inte är helt ovanligt att man ändå förväntas ta med sig matsäck, betala en liten summa för en aktivitet eller bidra till en present till lärare.
Att alltid behöva tacka nej och kanske känna att man behöver hitta på ursäkter för att inte vara med skapar ett utanförskap som i förlängningen också kan leda till att man hamnar i destruktiva miljöer. Vi vill att alla barn ska ha rätt till roliga, stärkande upplevelser och sammanhang där barnen känner sig inkluderade och det är därför vår verksamhet finns.”
Roliga stärkande upplevelser
En dag hos Barn till ensamma mammor är mycket administration och planering. “Och att ha kontakt med vår målgrupp via både mail och telefon. De dagar vi har aktiviteter lägger vi också mycket tid på att förbereda det, kanske pynta lokalerna om vi till exempel ska ha en tema-kväll.”
Sedan starten för 17 år sedan har tusentals barn fått vara med i olika aktiviteter med Barn till ensamma mammor. Vi frågar Malin om hon minns några aktiviteter extra mycket. “En aktivitet som alltid är minnesvärd är vår årliga julfest för cirka 350 barn och mammor som vi har tillsammans med Star Bowling i deras lokaler, och som har varit ett återkommande event i cirka 10 år nu tack vare att Star Bowling sponsrar oss med både lokal, personal och ett fantastiskt julbord!”
Den bästa dagen i ett barns liv
Den respons Barn till ensamma mammor får är positiv. Från att vara den bästa dagen i ett barns liv till en enorm tacksamhet över att få fira jul. Att inte behöva känna sig utanför och att skapa en starkare relation mellan mamma och barn är positivt för alla familjer och något som verkligen förändras genom aktiviteterna Barn till ensamma mammor anordnar. Såhär säger en pojke på åtta år efter ett besök på observatoriet i Göteborg. “Det var inte kul idag… Det var SUPERKUL!”
När mammorna delar med sig av sin tacksamhet kan det låta såhär: “/…/ Det är så många små ljusglimtar i tillvaron, när jag får möjlighet att hitta på något med barnen under ‘ordnade’ förhållande. Det är så mycket enklare att ge sig iväg på era arrangemang än att på egen hand ta initiativ, planera och våga sig ut. Det är även en STOR ekonomisk hjälp i form av till exempel matlådorna och klädgivardagarna. Många av de kläder jag fått den dagen är både mina och barnens favoriter 🙂 Igen, tack för att ni gör en stor skillnad i min tillvaro!”
Vi håller med mamman – tack Barn till ensamma mammor för att ni gör så stor skillnad!
“Är de här barnen som oss? Har de samma som oss?”
En plats fri från dömande
Bufff är en barnrättsorganisation som ger stöd och röst till barn och ungdomar med förälder eller familjemedlem i fängelse, häkte eller frivård. De arbetar för att motverka psykisk ohälsa, utanförskap och egen kriminalitet. Bufff finns idag på 14 platser i Sverige. Från Luleå i Norr till Malmö i söder.
Vi ville lära känna Bufff ännu mer och följde med Ingrid, som är verksamhetschef på Bufff Göteborg, en dag på kontoret. Nedan följer första delen av vår berättelse om vårt möte.
“Vi vill skapa en fridsam plats bara för dem, där barnen kan skapa gemenskap och fina minnen. Inkludering istället för stigmatisering. Barn bär ett icke dömande synsätt och det vill vi uppmuntra.”
Det är vanligt att bekanta säger upp kontakten med hela familjen när en familjemedlem hamnat i fängelse, att få hitta en gemenskap igen är avgörande. Ingrid stöttar i alla delar, från att fylla i och skicka in papper till att bara lyssna. Allt stöd familjerna får från Bufff är gratis. “Bara att de får prata av sig, ibland sitter jag bara och hummar. Det blir en fristad att de kan vara så öppna i sin situation.”
En tillit och ett förtroende som slår allt
Många barn och ungdomar har en familjemedlem, mamma, pappa eller syskon i fängelse, häkte eller frivård. När en familjemedlem blir frihetsberövad kan hela familjen behöva stöd. Bufff finns då där för alla familjemedlemmar. De som arbetar på Bufff är utbildade inom områden som socionom, beteendevetenskap, pedagogik och behandling, med mera.
Ingrids engagemang kommer från tonåren då hon läste en bok om utsatta barn. Hennes passion för sitt arbete syns tydligt då hon hela tiden hämtar något att visa som gjorts tillsammans med barnen. Däremellan svarar hon i telefon där hon får ge råd och förbereda för att ta emot nya barn. “Jag springer med! Den tilliten och förtroende som jag får slår allt.”
Det är mycket hemtrevligt i lokalerna där Ingrid visar runt. “Ibland tror barnen att jag bor här.” Här finns utrymmen för barnen att leka, pyssla eller spela. Bufff fick möjlighet att köpa in en ny tv och någon har skänkt ett playstation. Ett samtalsrum i harmoniska färger bjuder in till samtal om de där riktigt svåra ämnena. Det finns många platser i lokalerna för lek och möten.
Barnen aktiveras i gemenskapen
Bufff:s aktiviteter för familjerna är gratis. Aktiviteterna har stor spridning, allt från ridläger och åka kärra, till att klättra eller få lagad mat som läggs upp fint. Ett tag fick barnen på Bufff träffa labradoodlen Kenzo som var Ingrids grannes hund “Ungarna kunde göra vad som helst, byggde in honom i tält till exempel.” Barnen är alltid med, till och med på årsstämman var de med.
Barnen hittar varandra i det de har gemensamt. “Är de här barnen som oss? Har de samma som oss?”, säger Ingrid att barnen kan viska till henne vid ett första besök. Ingrid får höra av föräldern till barnet att det lyser upp när de ska till öppen mötesplats eller på någon av de andra aktiviteterna som Bufff arrangerar.
När barnen själva får bidra
Förra hösten var verkligen minnesvärd då barnen fick spela in “Bufff rap” på Fryshuset. Första dagen käkade de glass, köpte pizza och skrev text. Dagen därpå blev det pizza igen sen spelades låten in. Ingrid visar upp texten till låten. Det syns hur stolt hon är över barnen.
“Bufff är bäst, ingen protest.
Från Norr till Söder, vi finns i Väst.
Du lämna mig ensam, när jag behövde dig mest.
Ingen tystnad i luren, det känns som en fest.
Kille och tjej, vi tror på dig.
De tycker om vår låt, så de trycker på play.
Känner du dig ensam, så kan du ringa mig.
Om du känner dig ledsen, är det helt okay.”
Musikhjälpen hade 2022 temat “För ett tryggare barndom på flykt från krig” då Bufff:s barn såg till att en insamlingsbössa startades som gav över 4000 kronor. “Det betydde mycket för barnen att de själva fick hjälpa.”
Viljan att nå ut till alla
I framtiden ser Ingrid att verksamheten skulle kunna utvecklas till att nå fler dels genom mer träffar men även genom att vara med på elevhälsan och på advokatfirmor. “Vi vill nå ut till alla som kommer i kontakt med barnen i denna situation”
Målet är att utanförskapet ska motas bort. “Att de inte ska känna att vi behövs. Vi vill att de ska vara fria och modiga individer som kan betala för aktiviteter själva och inte bidra till stigmat.”
Tack Ingrid och Bufff för att vi får ha ett så fint samarbete med er!
Alla var med och pärlade – även personalens barn
Vi intervjuade Hogia, ett företag som hjälpt oss att pärla armbanden som finns i vår gåvobutik. Hogia är ett företag som specialiserar sig på att erbjuda innovativa och användarvänliga IT-lösningar för en mängd olika branscher, inklusive transport, ekonomi och HR.
“Jag heter Jennie Engelmark och arbetar som Försäljnings- och Driftsättningsansvarig för tjänsten Hogia Cloud.”
Fin, givande och rolig aktivitet
“Personalen som deltog i att pärla armbanden för Giving People var en grupp engagerade medarbetare från olika bolag inom Hogia-gruppen. Vi ville alla bidra till en god sak och hjälpa familjer i behov.
Vi tyckte att det var en fin och givande, men även rolig aktivitet. Många uttryckte att det kändes bra att kunna bidra till en viktig sak samtidigt som vi hade trevligt tillsammans. Flera nämnde också att de skulle vilja vara med på liknande aktiviteter i framtiden.
Några av våra anställda passade även på att ta med sig sina barn och inkludera dom i pärlandet då vi hade lov i kommunen. Att vi dessutom gjorde detta som en intern tävling mellan bolagen plockade fram tävlingsmänniskan i många av oss. Jag själv pärlade ihop 11 stycken armband.”
Starkt engagemang
“Hogia har en lång tradition av samhällsengagemang. Vi deltar regelbundet i olika välgörenhetsprojekt och lokala initiativ. Vi har även interna program för att främja hållbarhet och socialt ansvarstagande, inklusive att stödja utbildning, miljöprojekt och lokala idrottsföreningar. Detta är en viktig del av vår företagskultur och något vi ständigt strävar efter att utveckla.
Som företag har vi en viktig roll i samhället. Genom att engagera oss i Giving People kan vi göra skillnad för människor som har det svårt. Det bidrar också till att skapa en mer motiverad och engagerad arbetsplats. Våra medarbetare ser att företaget bryr sig om mer än ekonomiska resultat.”
Stöttar eldsjälar att skapa förändring
Vi träffade Elin, som sedan två år tillbaka är projektledare på Volontärbyrån, för att prata ideellt engagemang. Volontärbyrån utbildar och stöttar föreningar i sitt ideella engagemang så att engagerade människor och ideella organisationer lättare kan hitta varandra.
“Det är fantastiskt kul att få träffa så många engagerade människor! Allra finast tycker jag det är när jag kan stötta en eldsjäl som är lite för överarbetad att hitta vägar framåt till att bli fler engagerade.”
Ideellt engagemang från tidig ålder
Det ideella engagemanget har alltid funnits där för Elin. Uppvuxen i en liten by betydde de vuxnas engagemang att det fanns allt från kyrkokör till fotbollsförening. “Alla mötesplatser och aktiviteter för oss barn fanns i det lokala civilsamhället.”
De vanligaste anledningarna till att personer väljer att engagera sig är att de vill utvecklas, bidra och känna gemenskap.
“När jag flyttade till Göteborg kände jag inte någon. Hittade Volontärbyråns hemsida och genom den mitt ideella engagemang i Gothenburg Fringe som är en ideell förening som arrangerar scenkonstfestival. Där blev min roll att samordna volontärer vilket jag gjort och fortfarande gör sedan 2018. De flesta av mina Göteborgskompisar finns i föreningen. Vi utvecklas som personer samtidigt som vi bidrar till ett rikare kulturliv i Göteborg.”
Varför är ideellt engagemang så viktigt?
“Ett starkt civilsamhälle innebär engagerade medborgare och därmed också en levande demokrati där människor gör sina röster hörda och genom att samla sig får kraft att skapa förändring. För en individ innebär ideellt engagemang att personen får vara med och bidra, lära sig nya saker men också vara del av en gemenskap. Det i sin tur gör att de som engagerar sig ideellt känner mer meningsfullhet och minskad ensamhet.
Det finns ett ideellt engagemang för alla, men det gäller att hitta det som passar dig bäst! Kommunikation är viktigt för att du å ena sidan ska känna dig trygg med det som organisationen förväntar sig av dig och för att organisationen ska få så bra förutsättningar för att få dig att trivas.”
Kommunikationen utåt med organisationen är lika viktig som kommunikationen inåt för att hitta ditt eget engagemang. “Vad förväntas av dig som volontär? Och vad har du för förväntningar? Uppskattning, gemenskap, tillit och att du känner dig väl förberedd för ditt uppdrag är viktiga saker för att det ska kännas kul att engagera sig. Om du som volontär inte känner att du trivs i ditt uppdrag är det viktigt att prata om det för organisationen och sedan inte ge upp.”
Hur går jag från steget till att vilja hjälpa till att faktiskt hjälpa?
“Undersök var det finns behov. Det finns en hel massa ideella organisationer som riktar in sig på stödinsatser åt olika människor och mål. Ett tips är att söka på Volontärbyråns hemsida och se vad det finns för olika uppdrag. När du hittat ett uppdrag som känns intressant skickar du in en intresseanmälan.
Vet du redan vilken organisation du vill bli volontär hos, kan det vara en idé att kontakta dem direkt och fråga vad det finns att göra i organisationen. Kom gärna med egna idéer och kunskaper som du har men var också villig att lyssna efter vad organisationen behöver.
Det finns många olika uppdrag där ute, både längre och kortsiktiga eller engångsuppdrag. Att kommunicera med organisationen hur mycket tid du kan lägga är också viktigt.”
Glada för vilken tid du än kan lägga
Korta uppdrag kan vara ett sätt att testa på det ideella engagemanget.
“När vi talar om kortsiktiga uppdrag finns det oftast en önskan om att testa på eller att göra en insats med ett tydligt mål och slut för engagemanget. När uppgiften är klar är också engagemanget färdigt. Korttidsuppdrag skulle till exempel kunna vara eventfunktionär, kampanjdesigner, fotograf, måla en föreningslokal, skapa ett julfirande eller sälja korv på en idrottsmatch.
Gå inte med på att använda flera timmar i veckan på ett uppdrag om du inte har tiden eller energin. Då kanske det finns möjligheter att anpassa uppdraget eller hitta en annan uppgift som passar bättre. Det är oftast enklare att engagera sig lite mindre och sedan växa i sitt engagemang.”
Tack för att vi får samarbeta med dig och Volontärbyrån Elin, ni hjälper så många organisationer så att vi tillsammans kan göra skillnad!